Spędzam lato w Norwegii, więc postanowiłam się podzielić miejscowym przepisem, może nawet nie jednym ;). Dzisiaj upiekłam Knekkebrød, czyli chrupiący chlebek / sucharki z dużą ilością ziaren.
Składniki:
- 150 ml ziaren sezamu
- 150 ml płatków owsianych
- 150 ml pestek dyni
- 150 ml pełnoziarnistej mąki żytniej
- 150 ml ziaren słonecznika
- 100 ml siemienia lnianego
- 100 ml otrębów pszennych
- 2 łyżeczki soli
- 700 ml wody
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki mieszamy razem (wodę można dodawać stopniowo – ja wlałam najpierw 500 ml, później dodałam resztę).
- Ciasto odstawić na 5-10 minut (sprawdzić konsystencję i w razie potrzeby dodać odstawioną wodę).
- Ciasta powinno wystarczyć na dwie blachy – te duże z piekarnika. Wykładamy blachę papierem i rozsmarowujemy ciasto cienką, równą warstwą.
- Wstawiamy do nagrzanego do 150 stopni piekarnika (najlepiej z termoobiegiem) na 10 minut.
- Po 10 minutach wyciągamy i kroimy na pożądane kształty. Wstawiamy ponownie do piekarnika jeszcze na 30 minut.
- Wyciągamy i odstawiamy do wystygnięcia – po ostygnięciu stwardnieje.
- Nie przechowywać w szczelnych, plastikowych pojemnikach, bo zrobi się gumiasty. Najlepiej trzymać w szklanym lub ceramicznym pojemniku z przepuszczalną pokrywką lub w misce pod ściereczką albo w chlebaku.
Smakuje
dobrze na słodko i wytrawnie.
Smacznego!
Wygląda pysznie, muszę spróbować <3
OdpowiedzUsuń