poniedziałek, 5 sierpnia 2013

Knekkebrød



Spędzam lato w Norwegii, więc postanowiłam się podzielić miejscowym przepisem, może nawet nie jednym ;). Dzisiaj upiekłam Knekkebrød, czyli chrupiący chlebek / sucharki z dużą ilością ziaren.

Składniki:

  • 150 ml ziaren sezamu
  • 150 ml płatków owsianych
  • 150 ml pestek dyni
  • 150 ml pełnoziarnistej mąki żytniej
  • 150 ml ziaren słonecznika
  • 100 ml siemienia lnianego
  • 100 ml otrębów pszennych
  • 2 łyżeczki soli
  • 700 ml wody

Przygotowanie:
  • Wszystkie składniki mieszamy razem (wodę można dodawać stopniowo – ja wlałam najpierw 500 ml, później dodałam resztę).

  • Ciasto odstawić na 5-10 minut (sprawdzić konsystencję i w razie potrzeby dodać odstawioną wodę).
  • Ciasta powinno wystarczyć na dwie blachy – te duże z piekarnika. Wykładamy blachę papierem i rozsmarowujemy ciasto cienką, równą warstwą.

  • Wstawiamy do nagrzanego do 150 stopni piekarnika (najlepiej z termoobiegiem) na 10 minut.
  • Po 10 minutach wyciągamy i kroimy na pożądane kształty. Wstawiamy ponownie do piekarnika jeszcze na 30 minut.
  • Wyciągamy i odstawiamy do wystygnięcia – po ostygnięciu stwardnieje.
  • Nie przechowywać w szczelnych, plastikowych pojemnikach, bo zrobi się gumiasty. Najlepiej trzymać w szklanym lub ceramicznym pojemniku z przepuszczalną pokrywką lub w misce pod ściereczką albo w chlebaku.



Smakuje dobrze na słodko i wytrawnie.


Smacznego!

1 komentarz: