wtorek, 22 kwietnia 2014

Jajka faszerowane na wielkanocno.

Składniki:

• 3 jajka
• pół średniego awokado
• plaster łososia wędzonego na zimno
• 2 nieduże pieczarki
• mała cebula
• natka pietruszki i koperek (świeże)
• sól i pieprz
• sok z cytryny


Przygotowanie:
 
• Jajka gotujemy na twardo. Po ugotowaniu studzimy, obieramy ze skorupek i
przekrajamy na połówki. Łyżeczką delikatnie wybieramy żółtka.


• Trochę natki siekamy drobno i ugniatamy widelcem z żółtkami i połową awokado na
gładką pastę. Dzielimy ją na pół.


• Podsmażamy pokrojone drobno pieczarki z cebulką. Nie mogą być zbyt wilgotne.
Studzimy i siekamy jeszcze drobniej, jeśli jest taka potrzeba.


• Plaster łososia kroimy w drobne kawałeczki.


• Połowę pasty mieszamy dokładnie widelcem z pokrojonym łososiem. Próbujemy.
Dosmaczamy sokiem z cytryny, pieprzem i solą.


• Pozostałą pastę mieszamy z pieczarkami i dosmaczamy pieprzem i solą.


• Pastę nakładamy do ugotowanych białek w miejsca po żółtkach. Pasty jest na
pewno więcej niż pierwotnie było żółtek, więc nakładamy hojnie i z górką.


• Dekorujemy świeżą natką i koperkiem. Koperek świetnie pasuje do pasty z
łososiem, pietruszka do pieczarek.


• Schładzamy w lodówce.


• Zajadamy!

2 komentarze: