wtorek, 4 marca 2014

Azjatyckie krewetki w towarystwie przegrzebków.

Prosty przepis, niewiele składników, a efekt smakowy powalił mnie na kolana. Myślę, że mistrzowskie wykonanie mojej mamy miało również duży wpływ na walory dania. 

Żeby było śmiesznie przepis znaleziony w norweskiej książce kucharskiej ;) 


Składniki:
  • 300 gram krewetek (surowych, bez skorupek)
  • 300 gram przegrzebków
  • duża garść szpinaku (użyłam około 100 gram)
  • 750 ml sosu sojowego z obniżoną zawartością soli
  • mały por (około 100 gram)
  • 2 łyżeczki prażonych nasion sezamu
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 1 łyżka octu (7%)
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 2 ząbki czosnku
  • ryż - w dowolnej ilości i ulubiony rodzaj, ja lubię brązowy

1. Por pokroić w pół plasterki, czosnek drobno posiekać. Wymieszać ze sobą por, czosnek, sos sojowy, sezam, olej sezamowy, olej i ocet. 

2. Zalać marynatą krewetki i przegrzebki, przykryć folią i odstawić do lodówki na godzinę.

3. Wybierz krewetki i przegrzebki z zalewy i wrzuć na patelnię. Podsmażyć aż krewetki się zarumienią, a przegrzebki lekko zezłocą. Powinna też odparować część (około połowy objętości) marynaty/sosu.


4. Dorzucić szpinak i zalać ponownie marynatą. Przesmażyć do skurczenia szpinaku. Podawać od razu z ryżem.


SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz