Składniki:
- 1,5 szklanki maki razowej/pełnoziarnistej
- 1/3 szklanki niesłodzonego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 szklanka miodu
- 1 szklanka mleka
- tabliczka gorzkiej czekolady - im wyższa zawartość kakao, tym lepiej!
- 3 nieduże gruszki
- łyżeczka cynamonu
Ciasto:
- Połączyć ze sobą składniki suche (poza cynamonem). Pół tabliczki czekolady zetrzeć na drobnej tarce i dosypać do suchych składników. Dodać miód i mleko i zmiksować na gładką masę. Odstawić.
- W międzyczasie obrać gruszki i pokroić na ćwiartki. Obtoczyć w cynamonie. Zetrzeć drugą połowę tabliczki czekolady.
- Jeszcze raz zamieszać ciasto. I wlać do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Na wierzchu ułożyć gruszki i posypać startą czekoladą.
- Piec 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C. Najlepiej po 30 minutach sprawdzić patyczkiem i ewentualnie dopiec w razie potrzeby.
- Podawać ciepłe lub wystudzone. Można polać odrobiną miodu.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz